Drieedaags weerbericht voor oost Twente

Weerbericht voor oost Twente 2020-05-27 18.34 uur  Weerbericht geldig tot maandagavond

Weersverwachting geldig tot maandagavond
Geplaatst 29 mei 18.34 uur

Wat een paar geweldige zonnige dagen hebben we weer achter ons gelaten!! Eigenlijk is het vanaf half maart een en al zon. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk!!
Ook de afgelopen dagen konden we genieten van nagenoeg maximale aantal uren zon!! Donderdag stond er een krachtige noordelijke wind. En doordat de wind in de nacht naar vrijdag geheel wegviel. Tel daarbij dat de lucht van origine polair is / was kregen we toch weer met fikse vorst aan de grond te maken. En in combinatie met een sterk opgedroogde ondergrond zal het mij niet verbazen dat er toch hier en daar op (beschutte) plekken o.a. jonge mais en aardappelen schade heeft opgelopen!!
Vandaag was de wind gelukkig wat minder aanwezig. Heerlijk buiten weer. Wel opletten als we met de Pinksterdagen ons in de zon wagen!! Goed insmeren tegen de sterke zon(kracht). En over de zon gesproken de lente 2020 ligt alweer bijna achter ons. Een tweetal zaken blijven onlosmakelijk aan deze lente verbonden namelijk de heersende droogte!! (vanaf 15 maart erg droog) en de overvloedige uren zon welke ons ten deel valt!! En ik zal snel de spanning eraf gelijk halen voor wat betreft de verwachting voor het lange Pinksterweekend! Zon en aangename temperaturen blijven het weerbeeld beheersen. Het kwik zal over het algemeen bivakkeren tussen de 21 -23 graad op de zaterdag en zondag. Terwijl Pinkstermaandag zou het weleens ronduit zomers kunnen gaan worden met temperaturen van boven de 25 graad!! En over de regen hoef ik het niet te hebben gezien de toch wel (uitzonderlijke) hoge barometerstanden van de afgelopen dagen.

Ik wens een ieder een fijn en gezond – zonnig Pinksterweekend toe.


Korte terugblik van afgelopen week  

Korte terugblik afgelopen week.

De heersende droogte blijft maar voortduren. Ik kon vrijdag welgeteld 0,1 mm uit mijn hellmann regenmeter halen. Ondanks de mooie dreigende wolkenlucht op zaterdag bleef het nagenoeg droog. Alleen rond 19.00 uur kregen we wat onmeetbare nattigheid. Voor het overige bleef het droog. En over het recordzonnige lente kom ik volgende week op terug. Dit wordt / is al op sommige plekken in Nederland een all time record gevestigd!! Lente 2011 van de eerste plek (ruimschoots) verdrongen. En niet te vergeten een prachtige warme zonnige zomerse Hemelvaart mag ik niet vergeten te vermelden.
Weersverwachtingmiddellang  Week weersverwachting 2020-22

Zondag meest bewolkt en kans op wat regen. Nadien herhaling van zetten wbt route Azorenhoog!! Rustig maar schoorvoetend richting zuid Scandinavië

De nacht naar zondag verloopt helder en bij 10-11 graad is dit een heerlijke slaapindex. In de loop van zondagochtend trekt het zwerk dicht. En later op de dag kan er zowaar 1 of 2 mm regen gaan vallen. Bij dag maxima van rond 15 – 16 graad is.
In de nacht naar maandag klaart het enigszins op. Gevolgd door een maandag met zon en wolken welke elkaar afwisselen. Hierbij zullen de wolken juist in het oosten de overhand hebben. Verwachte dag maxima van rond de 18 graad. Ook de dinsdag levert een nagenoeg hetzelfde weerbeeld op. Misschien dat dan het kwik een graadje winst gaat boeken ten opzichte van de maandag. De warme grens van 20 graden ligt dan weer in het verschiet.
Het hoog welke ook deze keer weer vanaf Azoren richting West-Europa positie vanaf Bretagne neemt weer alle tijd ervoor om langzaam door te trekken richting zuid Scandinavië. En hoe verder de kerndruk richting zuid Scandinavië trekt hoe eerder het kwik weer ruim de twintig gaan passeren.
En of dit ook een passend gevolg krijgt met het aanstaande lange Pinksterweekend is op dit moment met het opstellen van dit weerbericht nog geen wet van meden en perzen!! Dus laat laat ik even open staan!!Resumerend:

Na zondag dalen de regen kansen terwijl de temperatuur dagelijks een paar graden winst gaat boeken. Met vooral 2e helft van de week ruime twintigers.

Normaal maximum = 18.0 gr Normaal minimum 9.2 gr. de Bilt (2e decade mei)

Tonny Morsink, De Lutte
23-05-2020 22.30 uur


Jaaroverzicht 2019  

Jaaroverzicht 2019.
Het jaar 2019 zit er alweer bijna op. Moeder natuur had ook dit jaar weer haar grillen maar het hoogtepunt was toch wel de datum 25 juli 2019!! Deze datum schreef geschiedenis! Op die dag ging namelijk de temperatuur grootschalig door 40 graden grens barrière heen . Voormalig vliegveld Twente kwam uit op 40,2 graad. Terwijl landelijk Gilze Rijnen met de hoogste eer ging strijken van maar liefst 40,7 graad!! In de meteorologie hebben we daar nog geen naam voor gevonden. In mijn nabije omgeving hoorde ik een keer de kreet “woestijndagen”. Hiermee aanduidend de dagen welke vanaf 40 of hoger mee kan worden aangeduid.!! Lijkt mij geen slecht voorstel!!
Het begin van 2019 begon met vele west winden maar plots draaide de wind na 18 dagen naar oost en konden we toch nog een weekje genieten van de winter. Leverde zelfs een paar mooie winterdagen op met een pakje sneeuw. Met zelfs 2 ijsdagen kwamen we nog heel even op de schaats op ondiepe plassen. En dat was alles wat de winter 2019 voor ons te bieden had.
Februari ging als historisch warm de klimaat weerboeken in. Met 6 dag datum records en een eerste vroege twintiger op 27 februari met 20,3 graad. Sedert de start metingen (1901) nog nooit (zo vroeg) een warme dag hebben kunnen noteren in de sprokkelmaand.
De maand maart kwam vooral de eerste helft van de maand met de vele broodnodige regens. Lang niet genoeg voor moeder natuur maar sedert lange tijd trad zelfs de Dinkel voor even buiten haar oevers. Na de 20ste gingen de hemelsluizen weer voor langere tijd dicht!!
April blonk weer uit in het verzamelen van warmterecords. Een ervan was dat we de warmste Pasen ooit beleefden! Op 1e Paasdag kwam het kwik op 26,3 graad uit. Ook dit jaar werden er stringente regels in het leven geroepen voor het branden van de gortdroge Paasvuren!! April verzamelde maar liefst 5 zomerse dagen. Terwijl de zomer nog moest beginnen.
Mei bleef achter bij de vele warmte. Het leverde maar 1 zomerse dag op. Terwijl na een droge maand april ook mei als te droog de klimaat weerboeken in ging. De droogte keerde terug in het landelijk nieuws. En de mei maand verliep onder het gemiddelde!!
De maand juni bracht ons een record zonnige maand. Met bijna 300 uren zon. Daarnaast kregen we al te maken met erg warm weer. Het maandgemiddelde viel bijna 4 graden hoger uit. Met 28 warme dagen. Het aantal zomerse dagen kwam uit op 15. Daarvan verliepen ook nog eens 5 dagen tropisch. Dit was een allround zomerse maand welke nog nooit sedert start metingen door moeder natuur was vertoont.
En toen kwam de maand juli!! De eerste veertiger ooit!! En erg veel warmte! Maar als tegenstelling noteerde eerste decade van de maand op de vliegbasis 2 nachten met vorst aan de grond . Naast de vele warmte liep het neerslag tekort snel op. Vooral op de hoge zandgronden was het code rood!! De waterschappen waren weer noodgedwongen om maatregelen te nemen. Een sproeiverbod werd weer uitgevaardigd.
Augustus leverde een derde hittegolf op. En we zullen de 29ste niet gauw vergeten in De Lutte en omstreken. In de vroege ochtend werd de nachtrust wreed verstoord door een ongeëvenaarde onweersknal!! Resulterend in 4 tijdelijk onbewoonbare huizen. Als een Gods wonder bleef iedereen ongedeerd. Verder viel vooreerst weer eens regen van betekenis!! Ondanks de regen lag ook deze maand ruim 3 graden boven het gemiddelde!!
September verliep overwegend te zonnig – te warm en te nat. Een vreemde combinatie maar eigenlijk geeft het een getrouw weerbeeld voor het gehele jaar 2019!!
Oktober kwam als natste maand van het jaar uit de bus. Met in De Lutte 135 mm!! Moeder natuur treurde er het minst om!! Zij kon al het hemelwater goed gebruiken.
November viel net als de maand mei onder het maandgemiddelde. Ook dat is heel bijzonder aan het worden.
December sluit de rij met een overschot aan zon – neerslag en warmte. 2019 gaat als de één na warmste van de 21ste eeuw de klimaat weerboeken in. Alleen het jaar 2014 verliep bij weerstation De Lutte nog een paar tienden van een graad warmer!!

Rest mij niks anders dan u als lezer een fijne jaarwisseling toe te wensen. Met veel gezondheid voor het jaar 2020 en met vele mooie memorabele weer momenten voor 2020!!
We zijn weer in een nieuw decennia aanbeland namelijk die van de “twenties”

Tonny Morsink weerliefhebber
http://www.mijneigenweer.nl/weerstationdelutte


IJSHEILIGEN (verklaring)  ‎Pancratius · ‎Mamertus · ‎Bonifatius van Tarsus ·

Verklaring IJSHEILIGEN

De naamdagen van de genoemde ijsheiligen vormen een periode in mei die wordt gezien als de overgang van weer met mogelijk nachtvorst naar meer zomers getint weer. Het is niet uitgesloten dat er na half mei nog nachtvorst optreedt, maar die kans is heel klein.
IJsheiligen is een van de oudste en wellicht bekendste begrippen uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze "strenge heren" dateren van rond het jaar 1000. De naam IJsheiligen komt van de naamdagen van vier heiligen die hierboven genoemd zijn. Drie is het heilig getal en daarom rekent men in de meeste landen maar drie tot de IJsheiligen. In sommige landen wordt St. Mamertus niet meegeteld, in andere landen hoort St. Bonifatius er niet bij. Deze heilige is niet de bekende Bonifatius, (bijgenaamd de Apostel van Duitsland), die in 754 in de buurt van Dokkum werd gedood, want die heeft zijn feestdag op 5 juni. Zijn naamgenoot, de IJsheilige Bonifatius, was een Romeins burger die in 307 de marteldood stierf tijdens de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus.
Sommige landen, waaronder Duitsland, Hongarije en Zwitserland, rekenden in het verleden ook 15 mei (ook wel aangeduid als koude Sophie) nog tot de IJsheiligen. Dat gebruik dateert uit de 11e eeuw, toen zij beschermvrouwe tegen de nachtvorst was. In het Alpengebied werden indertijd op die dagen vuren ontstoken ter bescherming tegen de vorst. In Duitsland gebruikt men nog de uitdrukking "Pflanze nie vor der kalten Sophie", waarmee bedoeld wordt dat men nooit spullen moet poten vóór 15 mei (de naamdag van de heilige).
De ijsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan in deze periode veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de ijsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar.
Abrupte temperatuurveranderingen, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor dit hele jaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de ijsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter, maar in 1998 begon de zomer al eerder en ontstond het karakteristieke IJsheiligenweer met vorst aan de grond in de tweede helft van mei. De IJsheiligen houden zich in Nederland echter lang niet altijd aan hun data: In 2006 kwam in de nacht van 2 op 3 juni nachtvorst voor, in 2008 in de nacht van 23 op 24 juni en in 2013 zelfs in de nacht van 25 op 26 juni.


TEST