Weerbericht oost Twente door Tonny M

Weerbericht voor oost Twente 2021-06-20 21.17 uur  Weerbericht geldig tot vrijdagavond

Midweek weersverwachting geldig tot vrijdagavond
Geplaatst op zondag 20 juni 2021 21.17 uur

Het zag zondagmorgen er niet naar uit dat mijn weerstation een regionale hittegolf kon gaan noteren. In de vroege zondagmorgen viel er nog wat regen. Terwijl het zwaar bewolkt was en een krachtige variabele wind stond. Maar niks is minder waar!! Vanaf 11.00 uur begon het wat op te klaren. En na het middaguur kregen de zonnige momenten duidelijk de overhand. Uiteindelijk kwam ik uit op 25,8 graad!! Met als resultaat de vroege regionale hittegolf voor Twente. (bron nestor van het weer in Twente nl Johan Effing) Nu hebben we de afgelopen dagen het extreme weer overgelaten aan gebieden ten westen van ons. Met name de geheel kuststrook het afgelopen week heel veel mm op kunnen vangen. Omgeving Heiloo rond de 180 mm!! Met alle gevolgen van dien. Hier bleef de regen beperkt tot een luttele 9 mm! Maar volgens de laatste runs krijgen het oosten vannacht en morgen regen van betekenis. Hoeveel er precies gaat vallen. Het kon wel eens dik in de dubbele cijfers gaan verlopen. Deels omdat wij het dichtst bij de nog steeds warme lucht welke bij onze oosterburen aanwezig is. Op het grensvlak is de kraamkamer van de buien die vanuit het zuiden richting oost Nederland gaan trekken. Zo is de verwachting. Daarnaast is de treksnelheid langzaam. Dus het beloofd in de nanacht en maandagmorgen een natte boel te gaan worden. Met dan nog maar maxima van 16-17 graad.
Dinsdag gaan de scherpe kantjes ervan maar kan geen droogheid garantie afgeven. Met dan maxima van 18 graad is dit onder het langjarig gemiddelde.
Ook de verdere dagen van deze periode blijft het kwik rond de 20 graden en de wind blijft uit het noord – westelijke richtingen waaien. Richting het weekend zijn er signalen dat het kwik tot weer wat terrein gaat winnen en het kwik weer wat overtuigender boven de 20 graden zal gaan uitkomen. Terwijl de regenkansen dan verder afnemen. Al met al een goede gelegenheid deze week om de huizen even te ontdoen van de opgebouwde warmte in de huizen
Nieuwe update volgt vrijdagavond


Korte terugblik van afgelopen week  

Korte terugblik afgelopen week.

Wat kan het weer toch een andere wending nemen. Neem nu de maanden april en mei. Deze verliepen teleurstellend koud en voor al mei ook nog eens veel te nat. Net voordat de meteorologische zomer haar aanvang nam kregen we ook de eerste warme dagen. En met de maand juni op de kalender verdween het chagrijn en kregen we tot nu toe een hoogzomerse periode op het weermenu te staan. Wat hier en daar lokaal tot een hittegolf leidde! Mijn weerstation heeft dit nog niet weten te scoren maar als vandaag (lees de zondag) het kwik boven de 25 graad zal uitkomen heeft mijn meetpunt ook de eerste hittegolf van dit seizoen te pakken. En met al deze warmte kwam deze week het de 2e deel tot heftige weersverschijnselen. Maar dit bleef in het uiterste oosten bespaard. Hoe ontwikkelt bij aanvang van de astronomische zomer?
Weersverwachtingmiddellang  Week weersverwachting 2021-24

Zondag nog warm en benauwd zomers. Nadien volgt er met een hoofdzakelijke noordwestelijke stroming duidelijk koeler en wat wisselvalliger weer op!

Nadat zondagmorgen vroeg de laatste buien onze regio hebben verlaten gaan we toch nog weer een benauwde zomerdag beleven. Met vooral later meer zon en dan toch na de middag waarden van 25-27 graad. In de nacht naar maandag raakt het van uit het noordwesten bewolkt en krijgen we sedert lange tijd weer eens regen van betekenis. Het kwik valt ten opzichte wat we voor de maand juni tot dusver gewend waren ver terug naar de warme grens van 20 graden of nipt daarboven. Ook de dinsdag hebben de wolken de overhand. En er kan hier en daar een bui tot ontwikkeling komen bij dan temperaturen van tegen de 20 graden aan.
Ook de verdere dagen van deze periode blijft het kwik rond de 20 graden en de wind blijft uit het noord – westelijke richtingen waaien. Richting het weekend zijn er signalen dat het kwik tot weer wat terrein gat winnen en het kwik weer wat overtuigender boven de 20 graden zal gaan uitkomen. Terwijl de regenkansen dan verder afnemen. Al met al een goede gelegenheid deze week om de huizen even te ontdoen van de opgebouwde warmte in de huizen.


Resumerend:

Zondag nog zomers. Nadien veelal temperaturen van rond de 20 graden met vooral 1e helft van de week reële regenkansen. Later afnemend terwijl de temperatuur dan misschien weer wat hoger komen te liggen.

Normaal maximum = 20.9 gr Normaal minimum 12,2 gr. de Bilt LH5 (3e decade juni)

Tonny Morsink, De Lutte
20-06-2021 05.25 uur


25 november 2005, een dag om nooit te vergeten!!  Een dag met extremen

25 nov 2005 blijft altijd op mijn netvlies staan. Van de Vondellaan Oldenzaal naar huis bijna 3 uur over gedaan. Reden om hiervoor opnamen te gaan maken. En niet alleen de bomen konden de last niet meer dragen ook platte daken o.a. Hartman tuinmeubelen - kassen Bennie Kuipers Emsflower in Emsburen sneuvelden massaal. Verder natuurlijk het verhaal Haaksbergen. Maar het meest onbelichte van deze dag was dat de sneeuw veel meer vocht bevatte. Bijna 2 x zoveel als droge sneeuw. Verder sneeuwde het steeds door bij temperaturen rond het vriespunt. Pas de maandagochtend begon het te vriezen in het oosten van het land. Verder opmerkelijk waren de verschillen in ons kikkerlandje!! Noorden zon - westen grote hoeveelheden regen en storm terwijl Salland en Twente Gelderland in de sneeuw zat. Groet de weerman oet de Lutt


IJSHEILIGEN (verklaring)  Mamertus - Pancratius -Servatius - Bonifatius

Mamertus - Pancratius -Servatius(van Maastricht) - Bonifatius (van Tars)

De naamdagen van de genoemde ijsheiligen vormen een periode in mei die wordt gezien als de overgang van weer met mogelijk nachtvorst naar meer zomers getint weer. Het is niet uitgesloten dat er na half mei nog nachtvorst optreedt, maar die kans is heel klein.
IJsheiligen is een van de oudste en wellicht bekendste begrippen uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze "strenge heren" dateren van rond het jaar 1000. De naam IJsheiligen komt van de naamdagen van vier heiligen die hierboven genoemd zijn. Drie is het heilig getal en daarom rekent men in de meeste landen maar drie tot de IJsheiligen. In sommige landen wordt St. Mamertus niet meegeteld, in andere landen hoort St. Bonifatius er niet bij. Deze heilige is niet de bekende Bonifatius, (bijgenaamd de Apostel van Duitsland), die in 754 in de buurt van Dokkum werd gedood, want die heeft zijn feestdag op 5 juni. Zijn naamgenoot, de IJsheilige Bonifatius, was een Romeins burger die in 307 de marteldood stierf tijdens de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus.
Sommige landen, waaronder Duitsland, Hongarije en Zwitserland, rekenden in het verleden ook 15 mei (ook wel aangeduid als koude Sophie) nog tot de IJsheiligen. Dat gebruik dateert uit de 11e eeuw, toen zij beschermvrouwe tegen de nachtvorst was. In het Alpengebied werden indertijd op die dagen vuren ontstoken ter bescherming tegen de vorst. In Duitsland gebruikt men nog de uitdrukking "Pflanze nie vor der kalten Sophie", waarmee bedoeld wordt dat men nooit spullen moet poten voor 15 mei (de naamdag van de heilige).
De ijsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan in deze periode veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de ijsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar.
Abrupte temperatuurveranderingen, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor dit hele jaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de ijsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter, maar in 1998 begon de zomer al eerder en ontstond het karakteristieke IJsheiligenweer met vorst aan de grond in de tweede helft van mei. De IJsheiligen houden zich in Nederland echter lang niet altijd aan hun data: In 2006 kwam in de nacht van 2 op 3 juni nachtvorst voor, in 2008 in de nacht van 23 op 24 juni en in 2013 zelfs in de nacht van 25 op 26 juni.


Schaapscheerderskou  (Verklaring door Jan Visser)

Schaapscheerderskou, ook wel Midjunikoelte genoemd
Aan de vooravond van de langste dag en niet zelden ook op de dag van de zomerzonnewende gaat dikwijls het licht uit ofwel het is dan somber en vaak koel weer. Deze periode staat in de Kalenderklimatologie bekend als de Schaapscheerderskou, ook wel Midjunikoelte genoemd. Deze term is gebaseerd op het feit dat aan de vooravond van de hoogzomer de schapen van hun wollige, warme vacht worden ontdaan. Dat doet men bij voorkeur gedurende een periode dat het niet zo zonnig is. De volop schijnende zomerzon op de kale huid is voor schapen namelijk geen pretje.
De Schaapscheerderskou wordt in de regel veroorzaakt door een noordwestelijke stroming onder invloed van een kleverig hogedrukgebied ter hoogte van Ierland. Regenrijke storingen worden doorgaans op afstand gehouden. De noordwestelijke stroming loodst over het algemeen getransformeerde Atlantisch polaire lucht naar het Noordzeegebied. Met warmte op hoogte (typerend voor hogedrukgebieden) en relatief koude lucht in de atmosferische grenslaag boven de Noordzee, ontstaan dan uitgestrekte, vrijwel gesloten wolkendekens (stratus en stratocumulus). Die worden vooral over Nederland, België en delen van westelijk Duitsland uitgerold. De wolkenzee lost slechts moeizaam op. Tot regen komt het veelal niet of nauwelijks. Hooguit een weinig lichte (mot)regen.
Juni 1977: wie heeft het licht uitgedaan? Zes dagen op rij geen zon!
Een klassiek voorbeeld van de Schaapscheerderskou die mij altijd is bijgebleven deed zich voor in juni 1977. In De Bilt liet de zon zich zes dagen op rij (van 16 t/m 21 juni) niet zien. Het had iets weg van de donkere dagen voor Kerst. Tot wat regen kwam het alleen op de 19de. Omdat het op 11, 12 en 13 juni zonnig en warm was (op de 13de registreerde De Bilt 30,8 gr; op de 20ste slechts 13,1gr), verliep de tweede decade van juni niet uitzonderlijk somber. De zon scheen in totaal nog 41 uur. Saillant detail: op 15 juni is het in De Bilt nog nooit 30 graden geweest. Het datumrecord staat op 28,3 gr in 1957. De overige dagen van juni (op de 4de na: datumrecord 29,5 gr) hebben allemaal dertigers geregistreerd.
Wijlen Dr Visser: autoriteit op het gebied van de kalenderklimatologie
Expert op het gebied van de kalenderklimatologie (ook wel de singulariteiten van het kalenderklimaat genoemd) was Dr M.A.J. Visser uit Enkhuizen. Hij stuurde mij in januari 1991 een met de hand geschreven epistel van 9 paginas over alle bijzonderheden van het kalenderklimaat. Over de Schaapscheerderskou schreef hij onder meer: De schaapskou ontstaat vooral als de eerste helft van juni (en eind mei, jv) te warm zijn. De koele oceaan vult het tekort aan lucht, door opstijging tijdens de warme periode, met graagte aan. We noemen dit verschijnsel de westelijke moesson. Hoe warmer dus het begin van juni, hoe sterker de terugslag. Zelfs kunnen er twee terugslagen optreden (7, 8 en 9 juni: doorgaans tamelijk nat), met daarna een volkomen herstel (12-13 juni) en daarna de schaapskou (16-19 juni). Het is altijd weer een verrassing hoe intensief en langdurig deze singulariteit is. Tot zover wijlen Dr Visser.
In zijn boek HET WEER nader verklaard besteedde Harry Geurts, voormalig persvoorlichter van het KNMI, eveneens aandacht aan de Schaapscheerderskou.