Drieedaags weerbericht voor oost Twente

Weerbericht voor oost Twente 2020-01-16; 21.05 uur  Weerbericht geldig tot zondagavond

Weersverwachting geldig tot donderdagavond
Geplaatst 16 januari 21.05 uur

Wat in 15 dagen niet lukte!! Lukte vandaag wel namelijk 7 uren zon. Terwijl de 15 dagen daarvoor de uren zon staakte bij 4,2 uur. Het leek wel voorjaar. Met weinig wind en heerlijke zonnige momenten was het een voorrecht om veelal buiten te genieten van dit prachtig zonnig weer. Maar daar moeten we het dan ook wel weer even mee doen!! Komende nacht blijft het overwegend helder al zal de toename van de bewolking richting de ochtend ! Misschien dat morgenvroeg nog even een waterig zonnetje te zien is. Maar veel zal dit niet voorstellen. Door het dichterbij komen van een storing welke vanuit het westen richting west Europa opstoomt krijgen we morgen veelal met bewolkte en later ook regenachtige condities te maken. Pas laat in de (na) middag klaart het misschien nog wat op. Daarna houden we het ook nog niet droog want voor zaterdag kan er nog een bui op het weermenu komen te staan. Later op zaterdag vind er enige stabilisatie in de atmosfeer plaats. In de nacht naar zondag klaart het breed op. Wel kans op mistvorming zondagmorgen. Zondag overdag krijgen we de zon terug. De dagtemperaturen bedragen veelal boven de 5 graad. Terwijl de nachtelijke minima eerst nog tot rond 5 graad daalt. Maar in de nacht naar zondag kan er zelfs een graadje vorst op treden. Maar dat heeft nog steeds niks met de winter van doen!!

En hoe het weer eerste helft van de nieuwe werkweek gaat verlopen vertel ik jullie in mijn zondagavond weer bericht wel weer.

Nieuwe update volgt zondagavond


Korte terugblik van afgelopen week  

Korte terugblik afgelopen week.

Het jaar 2020 is nog wel karig met het aantal uren zon!! Tot en met vandaag (11/1) heeft de zon 2,9 uur geschenen. Het eerste decade van 2020 was de soberste start sedert 1977!! Toen had de zon het nog moeilijker!! De eerste 10 dagen leverde 0,2 uur zon op. Neem nu de dag van vandaag! Na een mooie heldere roze start kwam de zon overdag er bijna niet aan te pas door hoge en middelbare bewolking. Pas bij zonsondergang klaarde het weer wat op. Resulterend in een prachtige oranje gekleurde zonsondergang. Verder is de hPa waarde met bijna 9 volle punten hoger dan het gemiddelde druk voor januari. Je zou dan kunnen gaan denken. Dat levert schaatsijs op! Niets is minder waard! De kern van hoge druk ligt totaal op een verkeerde anti winterse plek nl die van midden Europa – Alpen. Wil de winter nog aanstalten maken om een poging te gaan wagen dan zal de hogedruk ongeveer 800 km noordelijker moeten komen te liggen namelijk die van zuid Scandinavië. Het waarom is nu bij de meest lezers wel bekend. Nu snel over tot de orde van de dag.


Weersverwachtingmiddellang  Week weersverwachting 2020-02

Het was zacht is zacht en blijft boterzacht weer met vooral 1e helft grotere regen kansen en bij tijd en wijle veel wind.
De nacht naar zondag krijgen we te maken met bewolking van passage koufront. In de loop van de ochtend kan het tot wat gespetter leiden. En bij een krachtige zuid westelijke wind voelt het bij 5-6 graden waterkoud aan.
De nacht naar maandag kan het nog erg fris gaan verlopen. Afhankelijk van de verwachte brede nachtelijke opklaringen. Mocht dit inderdaad ook uitkomen dan kan het waar het breed opklaart het kwik tot dicht bij het vriespunt gaan dalen. Maar blijft de bewolking overheersen dan daalt het kwik niet veel verder dan 4-5 graad. Maandag overdag kan afgezien van een spat regen in de ochtend overwegend droog verlopen. Later kan er zelfs de zon even tevoorschijn komen. Maar veel moeten we hiervan niet voorstellen
Vanaf dinsdag tot en met vrijdag krijgen we weer met van die idiote warme dagen te maken waarbij het middagkwik gemakkelijk tot over de 10 graad gaat stijgen. Terwijl de nacht temperatuur niet veel lager dan 5-7 graad gaat dalen.
Elke dag kan er regen van betekenis gaan vallen. Richting het nieuwe weekend lijkt een hogedruk gebied interesse te gaan tonen in onze omgeving. Het levert in elk geval enige rust op in de atmosfeer.
Richting het nieuwe weekend krijgt de hogedruk het in onze omgeving een nieuwe hogedruk gebied. Hierdoor nemen de neerslagkansen 2e helft van je af. Terwijl het kwik zowel dag als nacht naar meer normale waarden

Resumerend:

Blijft onverminderd boterzacht!!! Met absurde temperaturen voor zowel dag als nacht temperaturen.

Normaal maximum = 5. gr Normaal minimum 0,9 gr. de Bilt (2e decade jan.)
Tonny Morsink, De Lutte 11-01-2019 22.00 uur


Jaaroverzicht 2019  

Jaaroverzicht 2019.
Het jaar 2019 zit er alweer bijna op. Moeder natuur had ook dit jaar weer haar grillen maar het hoogtepunt was toch wel de datum 25 juli 2019!! Deze datum schreef geschiedenis! Op die dag ging namelijk de temperatuur grootschalig door 40 graden grens barrière heen . Voormalig vliegveld Twente kwam uit op 40,2 graad. Terwijl landelijk Gilze Rijnen met de hoogste eer ging strijken van maar liefst 40,7 graad!! In de meteorologie hebben we daar nog geen naam voor gevonden. In mijn nabije omgeving hoorde ik een keer de kreet “woestijndagen”. Hiermee aanduidend de dagen welke vanaf 40 of hoger mee kan worden aangeduid.!! Lijkt mij geen slecht voorstel!!
Het begin van 2019 begon met vele west winden maar plots draaide de wind na 18 dagen naar oost en konden we toch nog een weekje genieten van de winter. Leverde zelfs een paar mooie winterdagen op met een pakje sneeuw. Met zelfs 2 ijsdagen kwamen we nog heel even op de schaats op ondiepe plassen. En dat was alles wat de winter 2019 voor ons te bieden had.
Februari ging als historisch warm de klimaat weerboeken in. Met 6 dag datum records en een eerste vroege twintiger op 27 februari met 20,3 graad. Sedert de start metingen (1901) nog nooit (zo vroeg) een warme dag hebben kunnen noteren in de sprokkelmaand.
De maand maart kwam vooral de eerste helft van de maand met de vele broodnodige regens. Lang niet genoeg voor moeder natuur maar sedert lange tijd trad zelfs de Dinkel voor even buiten haar oevers. Na de 20ste gingen de hemelsluizen weer voor langere tijd dicht!!
April blonk weer uit in het verzamelen van warmterecords. Een ervan was dat we de warmste Pasen ooit beleefden! Op 1e Paasdag kwam het kwik op 26,3 graad uit. Ook dit jaar werden er stringente regels in het leven geroepen voor het branden van de gortdroge Paasvuren!! April verzamelde maar liefst 5 zomerse dagen. Terwijl de zomer nog moest beginnen.
Mei bleef achter bij de vele warmte. Het leverde maar 1 zomerse dag op. Terwijl na een droge maand april ook mei als te droog de klimaat weerboeken in ging. De droogte keerde terug in het landelijk nieuws. En de mei maand verliep onder het gemiddelde!!
De maand juni bracht ons een record zonnige maand. Met bijna 300 uren zon. Daarnaast kregen we al te maken met erg warm weer. Het maandgemiddelde viel bijna 4 graden hoger uit. Met 28 warme dagen. Het aantal zomerse dagen kwam uit op 15. Daarvan verliepen ook nog eens 5 dagen tropisch. Dit was een allround zomerse maand welke nog nooit sedert start metingen door moeder natuur was vertoont.
En toen kwam de maand juli!! De eerste veertiger ooit!! En erg veel warmte! Maar als tegenstelling noteerde eerste decade van de maand op de vliegbasis 2 nachten met vorst aan de grond . Naast de vele warmte liep het neerslag tekort snel op. Vooral op de hoge zandgronden was het code rood!! De waterschappen waren weer noodgedwongen om maatregelen te nemen. Een sproeiverbod werd weer uitgevaardigd.
Augustus leverde een derde hittegolf op. En we zullen de 29ste niet gauw vergeten in De Lutte en omstreken. In de vroege ochtend werd de nachtrust wreed verstoord door een ongeëvenaarde onweersknal!! Resulterend in 4 tijdelijk onbewoonbare huizen. Als een Gods wonder bleef iedereen ongedeerd. Verder viel vooreerst weer eens regen van betekenis!! Ondanks de regen lag ook deze maand ruim 3 graden boven het gemiddelde!!
September verliep overwegend te zonnig – te warm en te nat. Een vreemde combinatie maar eigenlijk geeft het een getrouw weerbeeld voor het gehele jaar 2019!!
Oktober kwam als natste maand van het jaar uit de bus. Met in De Lutte 135 mm!! Moeder natuur treurde er het minst om!! Zij kon al het hemelwater goed gebruiken.
November viel net als de maand mei onder het maandgemiddelde. Ook dat is heel bijzonder aan het worden.
December sluit de rij met een overschot aan zon – neerslag en warmte. 2019 gaat als de één na warmste van de 21ste eeuw de klimaat weerboeken in. Alleen het jaar 2014 verliep bij weerstation De Lutte nog een paar tienden van een graad warmer!!

Rest mij niks anders dan u als lezer een fijne jaarwisseling toe te wensen. Met veel gezondheid voor het jaar 2020 en met vele mooie memorabele weer momenten voor 2020!!
We zijn weer in een nieuw decennia aanbeland namelijk die van de “twenties”

Tonny Morsink weerliefhebber
http://www.mijneigenweer.nl/weerstationdelutte


l