.

Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie  www.vwkweb.nl

De Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie is een landelijke vereniging, die zich tot doel stelt om de populair-wetenschappelijke beoefening van de weerkunde voor iedereen toegankelijk te maken.

De vereniging is in 1974 opgericht en telt ca 600 leden. De activiteiten en interesses van de leden zijn divers met als bindende factor weer en klimaat. De vereniging heeft leden van jong tot oud en van beginnend amateur tot professional. Door deze grote diversiteit aan leden heeft de vereniging een waardevol bezit, namelijk een uitgebreide kennis over weer en klimaat in de breedste zin van het woord.

De verrichte metingen en waarnemingen van de leden worden verwerkt in dagboeken en soms gebruikt voor onderzoek. De weeramateurs geven hun waarnemingen door t.b.v. de website en ons maandblad Weerspiegel.

De vereniging bestaat uit vier steunpilaren:
1. Weerspiegel; een fullcolor maandblad van 32 bladzijden in A4-formaat over het weer.
2. Landelijke bijeenkomsten; bijeenkomsten meest in het KNMI-gebouw.
3. Regionale bijeenkomsten; bijeenkomsten in de regio.
4. De website; een interactieve weersite, waar gegevens via internet worden uitgewisseld met
meer dan 100 weerstations in een eigen netwerk (Sylphide project).


Havelter Molen  www.haveltermolen.nl

Iedere zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur is de molen geopend. De molen is dan vrij toegankelijk voor bezichtiging. Tijdens een rondleiding vertellen wij graag over alle aspecten van de molen.

Het is een korenmolen en omdat hij maalvaardig is, wordt bij voldoende wind graan gemalen. Het hele proces van graan tot meel is dan te bekijken.
Wilt u ook ervaren hoe het er in vroegere tijden aan toeging op de molen, toen er nog geen stoommachines en elektromotoren waren? Wilt u ook de geluiden horen van de grote houten tandraderen aan de dikke houten assen en het "zingen" van de malende stenen? Kom dan kijken op de molen.

Tot ziens op de molen!