drieedaags weerbericht voor oost Twente

Weerbericht voor oost Twente 2019-06-23; 13.20 uur  Weerbericht geldig tot woensdagavond

Weersverwachting geplaatst 23 juni 2019; 13.20 uur

Met de verwachtte hitte de komende dagen gaat de maand juni als erg warm en zeer zonnig de boeken in. Hoe bijzonder? Dat zal ik de historie op aantal uren zon en warmteoverschot gaan onderzoeken. Maar een ding is wel zeker! De eerste drie dagen goed opletten dat je voldoende vocht binnen gaat krijgen. Zeker voor zieken en ouderen onder ons. En er is een reële kans op een officiële hittegolf. Dan moet De Bilt 5 zomerse dagen achtereen noteren waarbij 3 dagen het kwik tot over 30 graden stijgt. Dan kunnen we spreken van een landelijke hittegolf. Hier in het oosten en zuiden is dit met de huidige kaarten appeltje eitje!!
Nu maar snel tot de actuele weersituatie. Het kwik klimt net over de 27 graad heen. Of het vandaag al tropisch gaat worden? Het zal erom gaan spannen. Maar na een mooi zonnig en warm weekend gaat moeder natuur overschakelen op heet zomerweer. Terwijl de nachten ruim boven de 15 graden komt te liggen met kans op een tropennacht van dinsdag naar woensdag. Maandag 31 graad - Dinsdag 37 graad - Woensdag een tikkie lager namelijk 35 graad!!

Nieuw weerbericht volgt woensdagavond


Korte terugblik van afgelopen week  

Korte terugblik afgelopen week.

Ook de afgelopen week bracht ons een mooie zomerweek. Met op verschillende plaatsen fiks onweer op de woensdag. Maar zoals zo vaak dit jaar liep in het uiterste oosten het weer met een sisser af. Wel in 3 onweersbuien ruim 7 mm bruikbare regen. Daarnaast werden we donderdagavond zeer lokaal getrakteerd op ruim 5 mm neerslag. Uiteindelijk kwamen we deze week toch nog op 12,1 bruikbare mooie neerslag. Met 7 warme dagen waarbij hiervan 4 zomers verliepen was het heel goed zomerweer. Met heerlijke frisse nachten. Hoe gaat de zomer zich verder ontwikkelen?
Weersverwachtingmiddellang  Week weersverwachting 2019-25

Hoog zomer met tropische dagen later een tweedeling vwb de temperatuur!

De zomer gaat de komende dagen een paar tandjes bij schakelen! Wat heet!! Het hete luchtkanon wordt voor het eerst dit jaar in stelling gebracht. En met de kennis van nu krijgen we vanaf woensdag te maken met een markante tweedeling voor wat betreft de temperatuur. Met de huidige actuele weerkaarten krijgt het noordwesten te maken met een noordelijke wind en duidelijke afkoeling. Terwijl het zuidoosten in de hitte blijven. Grote vraag blijft is, met welke lucht soort krijgen we te maken? Of met een koelere noordelijke wind of de warme benauwde zuidoostelijke stroming. Of er net tussen in. Wel is duidelijk dat de regenkansen klein zijn voor de komende week en het aantal uren zon zeer ruim boven het maandgemiddelde van 184 uur zon komt te liggen.

In het kort krijgen we zondag al misschien de eerste tropische dag. Voor maandag en dinsdag en misschien ook woensdag erg hete dagen met kans op de eerste tropennacht. Vanaf donderdag zeer waarschijnlijk wat minder heet en weer wat normalere nachtelijke minima.. Ook de weerkaarten voor de middellange termijn richting het volgend week wijzen op een voortduring van het zonnige zomerweer. Al kan later het hier en daar tot een onweersbui komen. Maar de zomer blijft ook nadien in het zadel.


Resumerend:

Het hete luchtkanon wordt van stal gehaald! We gaan een warm zeg maar gerucht heet weekje tegemoet met veel zon en weinig of geen neerslag.

Normaal maximum = 20.3 gr Normaal minimum 11.7 gr. de Bilt (3e decade juni.)

Tonny Morsink, De Lutte 23-06-2019 09.00 uur


IJsheiligen  

De IJsheiligen zijn Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei.

IJsheiligen is ook één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze "strenge heren" dateren van rond het jaar 1000.

De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de IJsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar.

Abrupte veranderingen in temperatuur, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor dit hele jaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter.

Het is een algemeen bekend gegeven dat je pas na IJsheiligen kan beginnen met het planten in de volle grond. Omstreeks deze tijd komt in West-Europa nogal eens een schade brengende nachtvorst voor. Hij begint meestal rond 7 mei met een koude noordenwind.


Sublimatie (bv sneeuw)  

Sublimatie

`Sublimatie` is de directe overgang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer ( laag dauwpunt) , direct sublimeren naar de gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel `vervluchtigen` genoemd.

Sublimatie sneeuw

Bij lage dauwpunten gaat sneeuw direct over in waterdamp welke aan de atmosfeer wordt afgegeven zonder eerst te smelten. Aangezien bij dit proces , net als verdamping, warmte
energie verbruikt wordt ( er komt koude vrij ) smelt de sneeuw niet. Tevens ontstaat door bovengenoemde proces boven de sneeuwlaag een soort koudelaag wat ook weer evt verder smelten tegengaat. Zelfs bij 5 °C tot 10 °C smelt de sneeuw niet.


WEERSPREUK VAN DE WEEK!!!

Het weer van St. Jan (24), hölt dertig dagen an!! (dat beloofd wat voor de komende 4 weken!!)