drieedaags weerbericht voor oost Twente

Weerbericht voor oost Twente 2019-01-23; 18.30 uur  Weerbericht geldig tot zaterdagmorgen 07.00 uur

Weerbericht opgesteld 23 januari 2019 om 18.30 uur

Het meest interessante van het huidige weer is of het opklaart of niet? Mocht het opklaren wat het nu momenteel aarzelend begint te doen dan ga ik voor strenge vorst. Zo niet, dan blijft het bij wat lichte vorst. Dit komt omdat wij deze huidige koude periode het van zogenaamde stralingsvorst moeten hebben. Dus bij heldere nachten!! Bij transportkoude heeft de bewolking niet zo belangrijke rol. Dan is de aangevoerde koude direct - rechtstreeks uit het koude Siberië. En dat is nu niet het geval. Verder viel me op hoe verder ik naar het uiterste oosten iets hoe minder sneeuw. Ofwel hoe verder de storing het land op kwam hoe dichter hij met het hoog boven oost-Europa te maken kreeg. Ofwel het verpieterde!! Amper 2 cm poeder sneeuw was uiteindelijk het resultaat in De Lutte.

Komende nacht is het koud en zijn er heldere perioden. Op grote schaal vriest het matig met -5 tot -8 graden In opklaringsgebieden kan de nacht nog wat kouder gaan verlopen.

Morgen starten we zeer waarschijnlijk met een koud winterzonnetje. Mocht het inderdaad breed opklaren dan starten we misschien wel met strenge vorst. Dus beneden de 10 graden!!

Morgen zal het evenals de woensdag een ijsdag gaan opleveren. Er staat maar weinig wind.
In de vroege avond duikt de temperatuur in onze regio met rasse schreden beneden het vriespunt. Later op de avond is het -6 tot lokaal -9 graden. In de nacht naar vrijdag wordt het opnieuw flink koud met minima van min 5 tot lokaal 10 graden vorst. Ook dan kans op lokale strenge vorst!!

Vrijdag is het in de ochtend droog en koud met een wisseling van wolkenvelden en zon. In de middag neemt de bewolking geleidelijk toe Maar het blijft tot de avond droog. Wel neemt de waterkoude zuidenwind in kracht toe op nadering van een volgende storing welke voor zaterdag zeer waarschijnlijk aanmerkelijke milde temperaturen gaat opleveren. Maar het blijft spannend!! Zaterdagmorgen vertel ik een volgend verhaal over hoe het weekend weer zich gaat ontwikkelen.

Nieuw weerbericht volgt zaterdagmorgen rond 07.00 uur


Korte terugblik van afgelopen week  

Korte terugblik afgelopen week.

Ook de tweede week van het prille jaar 2019 leverde nog niet veel spectaculair weer op. Veelal van de voortzetting van saaie grijze en bij tijd en wijle nat weer. Uitzondering was afgelopen woensdag toen we zowaar de zon te zien kregen. 5 uren zon was het aandeel. Tot nu toe de zonnigste dag. Verder kon ik de eerste 2 vorstdagen noteren want zowel dinsdagavond als woensdagavond lag het kwik korte tijd onder het vriespunt. En als laatste nog vermelden over de huidige weersituatie is dat tot nu toe op alle dagen meetbare neerslag heb kunnen aflezen op mijn digitale regenmeter! Met uitzondering van 2 januari. Dit is nog niet zo uitzonderlijk ware het niet dat de barometer toch een lange tijd boven de 1025 hPa bivakkeerde. En dan vind ik het toch wel redelijk bijzonder dat we bijna elke dag als regendag in de weerboeken kon schrijven. En kunnen we ook de komende periode het aantal regendagen begroeten?


Weersverwachtingmiddellang  Week weersverwachting 2019-02

Zondag herfstweer met (later) veel wind nadien wisselvallig mild winterweer. Later in de periode kouder!

De natuur compenseert altijd.! Je weet nooit hoe dat gaat uitpakken. Maar zij is nu bezig aan het compenseren geslagen!! Zo nu het geval is!! Ik doel op de vele regendagen welke het jaar 2019 al rijk is. Van de 13 dagen is welgeteld 1 droog verlopen. Terwijl het aandeel van de uren zon ook nog aan de mager kant is. Nadat we amper het zonnejaar van de 21ste eeuw achter ons hebben gelaten. Natuurlijk het is nog pril in het nieuwe jaar. Maar toch dit zijn wel signalen dat moeder natuur momenteel uit een heel ander vaatje aan het tappen is.
Het actuele weer is er een uit de categorie mens-erger-je-niet weer. Of petweer of misschien nog wel beter bedweer!! Nu snel over tot de actuele weersituatie voor de komende week.
Zondag start erg nat. In de loop van de dag word het droog maar krijgen we later in de namiddag er fikse buien voor terug met mogelijke winterse neerslag. Daarnaast zal de wind bij passage buien even flink van zich laten horen. Ook in de nacht naar maandag zijn er nog enkele buien mogelijk.
Op nadering van (tijdelijke) hogedruk positie Frankrijk kunnen we maandag en ook een gedeelte van dinsdag profiteren van een weersverbetering. Doordat de wind tijdelijke de (zuid)westhoek opzoek komt het middag kwik weer wat hoger te liggen dan de dagen ervoor. En het kan zomaar een dag geheel droog gaan verlopen. Met dagmaxima van rond de 8 graad op dinsdag is dit ruim boven normaal.
Vanaf woensdag gaat de straalstroom zich wat meanderen. En dat zou een signaal kunnen zijn dat we vanaf donderdag /vrijdag het wat kouder gaat worden met een graadje nachtvorst in de nacht en vroege ochtend. Terwijl de dagmaxima ook een dalende tendens gaan vertonen. Met een noordwesten wind wordt dan aanmerkelijk koudere luchtsoort aangevoerd. Zeker in vergelijking met wat we tot nu toe gewend waren in het prille jaar 2019. Daarnaast kunnen in de noordwestelijke stroming gemakkelijk van die mooie wolkenluchten gaan vormen. En daar kan dan later winterse neerslag uit gaan vallen. Of dit dan ook de aanzet is van een winterse periode? Alle weerseinen staan nu wel op groen om een wat winterse plaatje te creëren dat lijkt wel een uitgemaakte zaak. Maar of dit ook tot schaatsijs gaat leiden? Daar hou ik nog een dikke slag om de arm. Mijn advies is voor de vele (natuur) schaatsers om de schaatsen eens van de zolder of uit doos te halen en te onderwerpen aan een inspectie! Mocht het later in de periode tot schaatsijs leiden dan kan iedereen gelijk het ijs op !
In mijn volgend weekweerbericht vertel ik jullie of de winter ook echte plannen smeed voor een echte inval van Koning Winter voor eind / begin februari.


Resumerend:

Zacht wisselvallig winterweer. Pas vanaf vrijdag zeer waarschijnlijk duidelijk kouder met kans op winterse neerslag en een graadje vorst in de nacht en vroege ochtend.

Normaal maximum = 5,7 gr Normaal minimum 0.9 gr. de Bilt (2e decade dec.)
Tonny Morsink, De Lutte 13-01-2019 10.00 uur


Retrograde depressie  

Een retrograde depressie is een depressie, die zich (ongeveer) van oost naar west verplaatst, tegendraads, tegen het normale weersverloop in, en wordt aldus retrograad genoemd. Vaak gaat zo een depressie gepaard met heel veel neerslag. Dit komt omdat dit systeem zich gewoonlijk niet snel verplaatst. Verder komt er aan de oostflank van een retrograde depressie met een zuidstroming gewoonlijk zachte en vochtige lucht vanuit het Middellandse Zeegebied naar het noorden, die opglijdt tegen koude lucht ten noorden van de retrograde depressie. Dit werkt de vorming van zeer omvangrijke neerslaggebieden in de hand. De volksmond zegt wel, dat regen vanuit het oosten drie dagen lang duurt. Soms heeft men gelijk. Begin september 1984 trok er een retrograde depressie, na een extreem droge augustusmaand, vanuit het zuidoosten in onze richting en veroorzaakte vooral in de zuidoostelijke helft van Nederland meer dan twee dagen achtereen regen. Er vielen dan ook tientallen millimeters regen.


Sublimatie (bv sneeuw)  

Sublimatie

`Sublimatie` is de directe overgang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer ( laag dauwpunt) , direct sublimeren naar de gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel `vervluchtigen` genoemd.

Sublimatie sneeuw

Bij lage dauwpunten gaat sneeuw direct over in waterdamp welke aan de atmosfeer wordt afgegeven zonder eerst te smelten. Aangezien bij dit proces , net als verdamping, warmte
energie verbruikt wordt ( er komt koude vrij ) smelt de sneeuw niet. Tevens ontstaat door bovengenoemde proces boven de sneeuwlaag een soort koudelaag wat ook weer evt verder smelten tegengaat. Zelfs bij 5 °C tot 10 °C smelt de sneeuw niet.


WEERSPREUK VAN DE WEEK!!!

“Valt de vorst in met de volle maan, dan zal dat nog weken door gaan”!!!