drieedaags weerbericht voor oost Twente

Weerbericht voor oost Twente 2019-03-24; 17.10 uur  Weerbericht geldig tot woensdagavond

Weersverwachting geplaatst 24 maart 2019 17.10 uur

Het weekend gaat duidelijk 2 verschillende gezichten. Zaterdag die van grijs en bijna zonloos. Terwijl de zondag de zon heerlijk ongestoord kon schijnen. Niet warm maar met weinig wind was het heerlijk toeven buiten!!

De maandag krijgen we vooral in het (noord) oosten te maken met enkele (maartse) buien later op de dag. En met een matige noordwestelijke wind is het voor het gevoel toch kouder dan het kwik aangeeft van rond de 10 graad.
De kern van hogedruk blijft vooreerst ten noordwesten van ons land liggen. Hierdoor blijft de noordwestelijke stroming ook voor dinsdag intact. Het kwik komt dan ook niet hoger dan 8-9 graden. Het weerbeeld kenmerkt zich met brede opklaringen in de vroege ochtend. Later vormen zich brede opbollende stapelwolken. En er is nog een kleine kans dat een forse stapelwolk zich tot een (hagel)bui kan door ontwikkelen.
De zon heeft het ook voor woensdag nog geen grootse plannen. Dit komt omdat positie van het hogedrukgebied nog steeds ongunstige ligging heeft. Het hoog gaat neemt de tijd ervoor om schoorvoetend het vaste land op trekken richting midden Europa. Zolang de kern nog niet ten oosten van ons komt te liggen blijven we houden met veelal bewolkte condities (vooral later op de dag!} en noordwestelijke frisse winden

Nieuw weerbericht volgt woensdagavond


Korte terugblik van afgelopen week  

Korte terugblik afgelopen week.

Mooiste gedeelte van de week was toch wel de onverwachte donderdag met een verwachte warme vrijdag. Met laatste genoemde dag leverde een 2e warme dag op van dit prille (voor)jaar. Heerlijk weer met 20,7 graad als dag maximum. Ook voor vliegveld Twente leverde dit een dag record op. De zoveelste dit jaar al. Het zij nipt maar het vorige record werd met 0,1 graad verbeterd. En is gekomen op 19,6 graad. En deze week gelukkig meer zon dan het eerste gedeelte van maart. Maar of deze maand als zonnig in de weerboeken gaat? Dan moet de komende resterende dagen de zon nog wel overuren gaan maken om aan het gemiddelde van 114 te komen. En of dat gaat lukken? Hebben we hogedruk nodig en dan ook nog op een gunstige plek!! Hoe ontwikkelt het weer zicht de komende week?


Weersverwachtingmiddellang  Week weersverwachting 2019-12

Komende week bepaald hogedruk het weerbeeld! Zonder dat het nu gelijk zonnig en warm wordt!!
Zondag doet haar naam aller eer aan. Met brede opklaringen komt het kwik rond 12 graad te liggen. Wel voelt het wat fris aan omdat de wind naar het noordwesten is gedraaid. Maar is gelukkig zwak van kracht. De maandag krijgen we vooral in het (noord) oosten te maken met enkele (maartse) buien later op de dag. En met een matige noordwestelijke wind is het voor het gevoel toch kouder dan het kwik aangeeft van rond de 10 graad.
De kern van hogedruk blijft vooreerst ten noordwesten van ons land liggen. Hierdoor blijft de noordwestelijke stroming ook voor dinsdag intact. Het kwik komt dan ook niet hoger dan 8-9 graden. Het weerbeeld kenmerkt zich met brede opklaringen in de vroege ochtend. Later vormen zich brede opbollende stapelwolken. En er is nog een kleine kans dat een forse stapelwolk zich tot een (hagel)bui kan door ontwikkelen.
De zon heeft het ook voor woensdag nog geen grootse plannen. Dit komt omdat positie van het hogedrukgebied nog steeds ongunstige ligging heeft. Het hoog gaat neemt de tijd ervoor om schoorvoetend het vaste land op trekken richting midden Europa. Zolang de kern nog niet ten oosten van ons komt te liggen blijven we houden met veelal bewolkte condities en noordwestelijke frisse winden. Pas richting het weekend ligt het hogedrukgebied ten oosten van ons. Hierdoor krijgen we met een overwegend zuidelijke stroming te maken met de bijbehorende duidelijke stijging van het kwik tot dicht bij de 20 graden. En niet onbelangrijk de keert de zon terug. Afhankelijk of het ’s nachts opklaart kunnen we koude nachten krijgen met kans op vorst aan de grond. Daarnaast kan zich bij heldere momenten mist ontstaan.
En hoe het weer zich begin april gaat ontwikkelen verteld ik in mijn volgend weekweerbericht wel weer.

Resumerend:
Gematigd lenteweer met vooral tweede helft van de week stijging van het kwik en terugkeer van de zon.

Normaal maximum = 10.6 gr Normaal minimum 3.4 gr. de Bilt (3e decade mrt.)
Tonny Morsink, De Lutte 23-03-2019 18.00 uur


Retrograde depressie  

Een retrograde depressie is een depressie, die zich (ongeveer) van oost naar west verplaatst, tegendraads, tegen het normale weersverloop in, en wordt aldus retrograad genoemd. Vaak gaat zo een depressie gepaard met heel veel neerslag. Dit komt omdat dit systeem zich gewoonlijk niet snel verplaatst. Verder komt er aan de oostflank van een retrograde depressie met een zuidstroming gewoonlijk zachte en vochtige lucht vanuit het Middellandse Zeegebied naar het noorden, die opglijdt tegen koude lucht ten noorden van de retrograde depressie. Dit werkt de vorming van zeer omvangrijke neerslaggebieden in de hand. De volksmond zegt wel, dat regen vanuit het oosten drie dagen lang duurt. Soms heeft men gelijk. Begin september 1984 trok er een retrograde depressie, na een extreem droge augustusmaand, vanuit het zuidoosten in onze richting en veroorzaakte vooral in de zuidoostelijke helft van Nederland meer dan twee dagen achtereen regen. Er vielen dan ook tientallen millimeters regen.


Sublimatie (bv sneeuw)  

Sublimatie

`Sublimatie` is de directe overgang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer ( laag dauwpunt) , direct sublimeren naar de gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel `vervluchtigen` genoemd.

Sublimatie sneeuw

Bij lage dauwpunten gaat sneeuw direct over in waterdamp welke aan de atmosfeer wordt afgegeven zonder eerst te smelten. Aangezien bij dit proces , net als verdamping, warmte
energie verbruikt wordt ( er komt koude vrij ) smelt de sneeuw niet. Tevens ontstaat door bovengenoemde proces boven de sneeuwlaag een soort koudelaag wat ook weer evt verder smelten tegengaat. Zelfs bij 5 °C tot 10 °C smelt de sneeuw niet.


WEERSPREUK VAN DE WEEK!!!

Onweer in het kale hoolt , breg ’n vuurjoor nat en koold!!!!