DINSDAG 12 november 07:30 uur.
Een klein lagedrukgebied bepaalde gisteren en afgelopen nacht ons weer. Het trok over het westen van Duitsland naar het zuiden en in de nanacht lag het bij Luxemburg (1025 hPa). Het trekt nu verder naar het zuidwesten. Ons weer komt nu weer onder invloed van een het hogedrukgebied boven Ierland (1041 hPa) dat een uitloper heeft tot boven Denemarken. Het zorgt bij ons voor een noordoostelijke stroming.
Daarmee worden wolkenvelden aangevoerd, maar er komt ook af en toe zon. De noordoostenwind is matig, aan de kust vrij krachtig en het wordt ongeveer 10 graden.
Komende nacht zijn er opklaringen, later kan er hier en daar mist ontstaan. De noordoostenwind neemt af en de minima komen rond 5 graden te liggen. Morgen is er eerst plaatselijk mist, verder zal er vrij veel bewolking zijn, maar morgenmiddag kan de zon wel weer geregeld doorbreken. Bij weinig wind wordt het dan omstreeks 12 graden.
In de nacht van woensdag op donderdag zal er vanuit het noorden een zwak front passeren. Mogelijk dat daarbij wat lichte regen valt. Donderdag overdag blijft er waarschijnlijk vrij veel bewolking, maar wordt het wel droog. Het wordt dan eveneens een graad of 12.
Het hogedrukgebied bij Ierland trekt later in de week iets naar het zuiden en vrijdag ligt het boven het zuiden van Engeland of boven Het Kanaal (1028 hPa). In ons weer komt dan nog niet veel verandering.
Het hogedrukgebied trekt in het weekend verder naar het zuiden weg, maar zaterdag kan het bij ons nog grotendeels droog blijven. Vanaf zondag wordt ons weer wel wisselvalliger wanneer een depressie boven de Britse Eilanden komt te liggen.
De weerkaart rechts is voor woensdagmiddag (Bron: Duitse weerdienst). De afbeelding is te vergroten door met de rechtermuistoets op de afbeelding te klikken en dan "openen in nieuw tabblad" aan te klikken.
Updates van het weer worden bijgehouden op de homepage!
Weerman Huub Mizee
=========================================
Hieronder is het meest recente maandoverzicht te zien.
Oktober 2024: Zacht, vrij droog en vrij zonnig
Oktober is dit jaar gemiddeld een zachte maand geweest met vrij droog en vrij zonnig weer. Opmerkelijk aan de maand is dat het eerste deel van de maand vrij koud was, terwijl het in het tweede deel juist steeds wat warmer werd! De maand begon met een lagedrukgebied dat over ons land naar het zuidoosten trok. Daarbij viel vrij veel neerslag; in Den Haag-zuidoost viel 20 mm, in Zoetermeer 25 en in Lisse 30 mm. Daarna bepaalde een hogedrukgebied ons weer dat vanaf de Noordzee naar het zuidoosten trok. Het was een paar dagen droog en zonnig weer.
In de tweede decade werd het licht wisselvallig, maar werd er met een zuidelijke stroming geleidelijk warmere lucht aangevoerd. Zo werd het op 16 oktober zo’n 20 graden. De nachten bleven door het nogal bewolkte weer met minima rond 13 graden ook bijzonder zacht.
In de nacht van 20 op 21 oktober passeerde er een frontensysteem met regen. De rest van de laatste decade bleef het overwegend droog met ook nog aardig wat zon. Op 28 en 29 oktober viel er nog wel wat regen. De laatste dagen van de maand kwam het weer onder invloed van een hogedrukgebied met rustig en zacht weer. Met name zaterdag 26 oktober was een bijzonder fraaie nazomerdag met maxima van 20 à 21 graden.
Gegevens van meetpost Schiphol (Bron: KNMI, de normale waarden staan tussen haakjes)
Gem. temp. 12.4 gr. (11,3 gr.)
Gem. max. 15.9 gr. (14,7 gr.)
Gem. min. 8.9 gr. ( 7,7 gr.)
Aantal zomerse dagen (max. temp. >= 25,0 gr.): 0 (0)
Aantal vorstdagen (min. temp. < 0,0 gr.): 0 (1)
Laagste temp.: 3,8 gr. op 4 en 12 okt.
Hoogste temp.: 20.3 gr. op 16 okt.
Uren zonneschijn: 125 (117)
Percentage zonneschijn: 37 (35)
Zonloze dagen: 2 (4
Neerslagoverzicht:
Boskoop 50 mm
Den Haag-Kijkduin 59 mm
Den Haag-Laakkwartier 55 mm
Den Haag-Leidschenveen mm
Den Haag Wat.Veld 62 mm
Den Hoorn 58 mm
Gouda-Bloemendaal-noord 52 mm
Gouda-Bloemendaal-zuid 38 mm
Gouda-centrum 29 mm
Gouda-Goudse Poort 54 mm
Gouda-Goverwelle 28 mm
Gouda-Gouwespoor 46 mm
Gouda-Hoef- en Veldbuurt 49 mm
Gouda Julianasluis 38 mm
GOUDASFALT 23 mm
Gouda-Plaswijck 44 mm
Gouda-Roei- en Zeilver. 48 mm
Gouda-Steinenbuurt 48 mm
Gouda-noord 40 mm
Hoek van Holland 50 mm
Leiden 64 mm
L’haven Rotterdam 51 mm
Nieuwerkerk a/d IJssel 54 mm
Nootdorp 58 mm
Schiphol 43 mm
Voorschoten 53 mm
Wassenaar-zuid 64 mm
Normaal lopen de hoeveelheden in onze regio uiteen van 85 mm bij Gouda tot 99 mm in Delft.
Verder zijn de neerslaggegevens indicatief. Op de meetpunten wordt gebruik gemaakt van verschillende type neerslagmeters, die niet altijd onderling vergelijkbaar zijn. Zo is van de elektronische neerslagmeters van het KNMI (Voorschoten, Schiphol, luchthaven Rotterdam en Hoek van Holland) bijvoorbeeld bekend dat deze op jaarbasis gemiddeld 6% minder neerslag registreren dan de hand-neerslagmeters van het type Hellmann. In de winter kan deze afwijking nog groter zijn. Kijk voor een meer vergelijkbaar overzicht op:
http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/gegevens/monv
De normalen gelden voor het tijdvak 1991-2020.
Dit overzicht is een onderdeel van de site:
https://www.mijneigenweer.nl/weerstationdenhaagzo/index.php
Sinds augustus 1969 houd ik me bezig met het weer. Ik was toen 11 jaar. Voor die tijd had ik vooral belangstelling voor ruimtevaart en sterrenkunde. Maar toen ik op TV de beelden zag van de zware orkaan Camille die in augustus 1969 het zuiden van de Verenigde Staten teisterde, wilde ik weten hoe zo’n orkaan kon ontstaan. Ik kocht boekjes over het weer en kreeg steeds meer interesse in weerverschijnselen. Mijn vader hielp me om een eigen weerstation te bouwen en vanaf dat moment heb ik eigenlijk dagelijks het weer bijgehouden. Elke ochtend luisterde ik al heel vroeg naar de weerberichten van het KNMI en schreef de verwachting op, om het in de gang op te hangen voor mijn ouders, zussen en broer voor ze de deur uitgingen.
DE RODE DRAAD
Het weer is altijd een rode draad in mijn leven geweest. In 1972 werd ik als weeramateur lid van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK). Ook had ik vrij veel contact met het KNMI en ben lange tijd regenwaarnemer voor Jan Pelleboer geweest (voormalig weerman uit Paterswolde). Sinds 2001 ben ik toegelaten tot de Nederlandse Vereniging ter Bevordering van de Meteorologie (NVBM) en ben ik erkend weervoorlichter.
ALS VASTE WEERMAN
In juli 1989 kwam Radio West mij via het KNMI op het spoor en vroeg me om kort na een zware onweersbui op de radio iets te vertellen over onweer. Niet lang daarna werd ik gevraagd om per 1 januari 1990 de vaste weerman bij Radio West te worden. In die tijd was dat goed te combineren met mijn werk als computer-operator bij de toenmalige Octrooiraad. In november 1996 ging TV West van start en werd mij gevraagd om full time weerman te worden voor zowel Radio- als TV West (tegenwoordig Omroep West). Toen heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken.
Naast mijn werk is het weer ook nog steeds een hobby gebleven. Ook buiten werktijden blijf ik het weer volgen. Deze website is daar ook min of meer uit voortgekomen. Niet alle inhoud die op deze site is te vinden, kan geplaatst worden op de site van Omroep West. Het is een combinatie van eigen plezier en service naar het publiek, die mij heeft besluiten deze site te ontwikkelen.
Naast het weer heb ik ook nog andere liefhebberijen, zoals wandelen, de natuur en muziek.
Het weerstation is gevestigd in een jaren dertig wijk van de vorige eeuw in het zuidoosten van Den Haag tegen oud-Rijswijk aan (Laakkwartier).
In de tuin heb ik de beschikking over een weerhut die ik begin jaren negentig van het KNMI heb kunnen overnemen. Daarin zijn twee stationsthermometers (kwik) die ik in 1970 al heb gekocht. Ook is er een minimumthermometer (alcohol) en maximumthermometer (kwik) eveneens uit 1970. Verder is er een thermometersensor van Oregon en een sensor van Netatmo. Beide geven de temperatuur en de luchtvochtigheid door. Ook is er nog een haarhygrometer (Fischer). (De Thermohygrograaf is geschonken aan de oude Verkeerstoren van de voormalige vliegbasis Ypenburg waar ook een meteo onderdeel wordt tentoongesteld.)
In de tuin zijn verder een aantal neerslagmeters. Er is er één van Bresser, die binnen afleesbaar is. Deze wordt nu echter vervangen door het Davis weerstation. Ook van Netatmo is er een neerslagsensor die, net als de temperatuur en vochtigheid hiervan via Internet op de desktop of telefoon zijn af te lezen. Als derde is er nog de Hellmann regenmeter waar de dagelijkse neerslag in wordt gemeten en deze beschouw ik als het meest betrouwbaar. Tot slot zijn er nog drie (kwik) bodemthermometers die op 5, 10 en 20 cm diepte de temperatuur meten (zie de afbeelding hiernaast).
Op het dak is een Davis windrichtings en -snelheidsmeter die het al 25 jaar onafgebroken doet. Deze kan ik binnen, in de zolder/weerkamer, aflezen. Dat is ook de reden dat de (nieuwe) windmeter van het (nieuwe) Davis weerstation nog niet is geïnstalleerd. Dat zal op termijn wel gebeuren!
Verder zijn er in huis nog een nauwkeurige anaroïde barometer (Fischer), een contra (kwik)barometer en tot slot een barograaf (OTA) uit 1976.
Wat opvalt aan de sensorhut van Davis is dat de bovenzijde helemaal gesloten is, terwijl de thermometerhut van het KNMI dubbeldaks is waarbij in het onderste dak gaatjes zitten waar de warmte door naar boven kan worden afgevoerd. De komende tijd zal ik de verschillende metingen vergelijken en daar ook verslag van doen.